• Basketballvereniging Voorne
cart

Spelregelbewijs

Spelregelbewijs

Verplicht voor alle spelers van 14 jr. en ouder!

Basketbal kan speltechnisch soms best lastig zijn, met als gevolg o.a. dat er af en toe discussies ontstaan tijdens een wedstrijd tussen spelers onderling of met een scheidsrechter over de spelregels. Vandaar dat het vanuit de Nederlands Basketball Bond verplicht wordt gesteld dat iedere speler vanaf 14 jr. een Spelregelbewijs heeft.

Online regelen

Het Spelregelbewijs wordt aangeboden via FlowSparks, de Elektronische LeerOmgeving van Basketball Nederland. Alle spelers van 13 jr. en ouder hebben automatisch toegang tot dit systeem om het Spelregelbewijs te kunnen halen.

Als je het Spelregelbewijs dient te halen, krijg je een mail vanuit FlowSparks. Dit wordt verstuurd naar alle spelende leden vanaf 14 t/m 24 jr. Spelers van 13 jr. oud krijgen alvast toegang zodat ze het Spelregelbewijs op tijd kunnen halen.

poster spelregelbewijs basketball

Opzet Spelregelbewijs

De omgeving van het spelregelbewijs bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte krijgt de speler uitleg over de verschillende basketball regels. Hierbij wordt alleen ingezoomd op onderwerpen die voor elke basketballer bekend moeten zijn. De uitleg in tekst wordt ondersteund door plaatjes en filmpjes. Aan het eind van een onderdeel krijgt de speler enkele oefenvragen om te testen of de uitleg over dat specifieke onderwerp voldoende is begrepen.

Wanneer de speler denkt voldoende kennis te hebben opgedaan kan de eindtoets gemaakt worden. In de eindtoets krijgt de speler 30 vragen over de spelregels. De vragen bestaan uit tekstvragen en videovragen. Wanneer de speler de test heeft behaald, is het Spelregelbewijs behaald. Zo simpel is het!

VERPLICHT !

Vanaf seizoen 2022-2023 zal na iedere wedstrijd (!!) gecontroleerd worden of elke speler die meegedaan heeft het Spelregelbewijs behaald heeft.Is dit niet het geval (dus er heeft een speler meegedaan die nog niet het Spelregelbewijs gehaald heeft), dan volgt een officiƫle waarschuwing voor de speler en vereniging (per mail). Je krijgt dan nog voldoende tijd om alsnog snel het Spelregelbewijs te halen: er worden totaal 7 waarschuwingen gegeven.

Boete & wedstrijd verloren

Speel je voor de 8e keer een wedstrijd zonder dat je in bezit bent van het Spelregelbewijs, dan wordt je aangemerkt als Ongerechtige Speler. Gevolg is dan:
– Jouw team krijgt de gespeelde wedstrijd verloren met 20-0
– Je ontvangt een boete

Heb je vragen over het tafelen of kun je zelf geen vervanging vinden, geef dit dan aan bij de coach van je eigen team.